Blog - En Güncel Haberler

Yangın, insanların ve hayvanların hayatını tehdit eden en tehlikeli afetlerden biridir. Özellikle son yıllarda ev, otel, hastane, okul ve bunun gibi yaşam yerlerinde çıkan yangınlarda can ve mal kayıplarının fazla yaşanmaması için pek çok noktaya dikkat edilmelidir. Günümüzde yangına karşı farkındalığın artmasının yanı sıra bu önlemler teknolojinin gelişmesiyle de oldukça kolaylaştı. Yangının etkilerini minimuma indirmek için ilk önce yangına sebep olan faktörleri ortadan kaldırmak gereklidir. Üstelik bu, yangını söndürme işlemlerinden çok daha hesaplıdır. 

yangından korunma sistemleri

Yangından korunma sistemleriyle birlikte alınan tüm önlemler yangın ihtimalini son derece düşürecektir. Yangın çıksa dahi; can ve mal kayıplarından en az şekilde etkilenme amaçlanır. Bunun için öncelik binaya uygun bir yangın tesisatının yapılması gerekir. Bu yangın tesisatında su tesisatından ayrı olarak çelik borular tercih edilir. Bu kurulan boruların da düz ve kısa olması son derece önemlidir. Yangın koruma sistemleri pasif ve aktif olarak ikiye ayrılır;

PASİF YANGIN KORUMA SİSTEMLERİ

Pasif yangın koruma sistemleri bina ya da yapının duvar, zemin ve tavanında kullanılır. Amacı; yangın esnasında yangının büyümesini engellemek, binanın dayanıklılığını artırmak, yapısını korumak ve kaçış süresini uzatmaktır. Yangın kapıları, yangın damperleri, yangın perdeleri, elektrik kablo ve tavan  geçişlerinde Kullanılan yangın durdurucu harç, yangına dayanıklı asma tavan ve derzler için yangın durdurucu sprey pasif yangın koruma sistemlerine örnektir. Yangın kapıları binayı bölümlere ayırırken bina içindekilerin daha rahat kaçmasına olanak sağlar. Yangın damperleri ise dumanın ve ısının yayılmasını engellemek için tesis kanallarında kullanılır.  Yangın tesisatı için kurulan borular da pasif yangın koruma sistemlerine dahildir. 

AKTİF YANGIN KORUMA SİSTEMLERİ 

Aktif yangın koruma sistemleri ise çıkan yangını kontrol altına almak ve söndürmek için yapılan müdahalelerin tümüne denir. Aktif ve pasif yangın koruma sistemlerinin ikisinin de bulunduğu bir yapı kolaylıkla söndürülebilir. Ancak yalnızca birisinin olduğu noktada yangını kontrol altına olmak çok güç olacaktır. Su püskürtme sistemleri, taşınabilir yangın söndürme tüpü, itfaiye hortumları, bina içi yangın hortum dolapları, köpüklü söndürücüler, otomatik köpüklü söndürme sistemleri, otomatik gazlı söndürme sistemleri ve otomatik sprinkler sistemleri aktif yangın koruma sistemlerinde en çok tercih edilen araçlardır.