Yangın güvenlik sistemi nedir?
Yangın güvenlik sistemleri yangın söndürme sistemlerinin aksine herhangi bir yangın ya da kaza durumunda ortamdaki insanların tahliyesini sağlamak amacıyla tasarlanan ikaz sistemleridir.
Bu ikaz sistemlerine 2 tip örnek verilebilir;
- Duman dedektörleri: Kişisel bir uyarı sistemi ile birlikte, duman dedektörü anormal ısı veya duman kaynağını tespit edebilir ve raporlayabilir. Bu anormal tepkimeyi doğrudan merkezi birime işaret eder ve tahliye öncesinde oluşacak alarm sinyalini etkinleştirmeyi mümkün kılar.
- Karbonmonoksit dedektörleri: İkincisi önemlidir çünkü karbonmonoksit insan tarafından tespit edilemez. Ölüme yol açabilecek görünmez, kokusuz ve zararlı bir gazdır. Çok sensörlü sensörlerin modelleri vardır (duman, ısı ve gaz).
Diğer çözüm yöntemleri ise;
- İnsanların tahliyesi: Birincil ve en önemli kural, acil çıkışları serbest bırakmaktır! Bunlar net bir işaretleme (alarmlar, karanlıktaki ışıklar, paneller) sayesinde tanımlanmalı ve asla görüşü engellenecek şekilde konumlandırılmamalıdırlar. Alarm anında tahliyeyi kolaylaştırmak için her şeye uyulmalıdır. Yukarı akış halinde, personel ayrıca yangın durumunda izlenecek prosedürlerde de eğitilmelidir (yıllık yangın simülasyonu). Dışarıda, bir personel buluşma noktası sağlanmalıdır.
- Bölümleme: Yangın sırasında bu sistem, alevlerin ve dumanların yapı boyunca yayılmasını önlemek için otomatik olarak kapanan kapılar içerir.
- Duman tahliyesi için: Odalar hava delikleri veya fanlar ile donatılmış olmalıdır.
Yangın alarm sistemleri 3 yılda bir periyodik bakım ve kontrole tabiidir.
Yangın Alarm Türleri
Bu üç tip cihaz, hedefleyeceği işaretlerin tipine ve dolayısıyla kullandıkları dedektör tipine göre ayırt edilir:
– Duman dedektörleri en yaygın olanıdır.
– Isı dedektörleri, duman dedektörlerinin yeterli olmadığı, yani mutfaklarda, kazan dairelerinde, garajlarda kullanılan ikaz cihazlarıdır.
– Karbonmonoksit dedektörleri , gaz kazanları veya şömineler gibi yanma cihazlarının yanında konumlandırılmak üzere tasarlanmıştır.
Ayrıntılı olarak duman dedektörleri iki türden olabilirler:
– Otonom (yüzeyi en az 80 yıl olan bir batarya ile çalışan), yüzeyi 80 m2’den az olan binalar için önerilir .
– Bağlanabilir (şebeke işletimli), çeşitli seviyelerde yayılan yüzeyler için daha uygundur .
Dedektörün tipine bakılmaksızın bir yangın alarm sisteminin çalışması oldukça basittir.
Hassas olduğu bir olayı algılayan dedektör, bir dedektörü diğerine ileten ve sireni tetikleyen bir sinyal gönderir .
Isı dedektörlerinin sadece sinyalin ham değerini değil, aynı zamanda bazı modellerde alarmı tetikleyen sıcaklığın ilerleme hızını da belirleyecek şekilde parametrelendirilebileceğini unutmayın .
Olası bir yangın tehlikesiyle karşılaşmamak için periyodik bakımlarınızı yaptırarak bu riski minimuma indirebilirsiniz. KRC Yangın maddi ve manevi kayıpların en aza indirilmesi için profesyonel hizmet vermektedir. Ürün ve hizmet türlerimizi incelemek için www.krcyangin.com web adresimizi ziyaret edebilirsiniz.