Analog adresli yangın algılama sistemi, yangına benzeyen durum değişikliklerinde yanlış alarm verebilen dedektörlere alternatif olarak ortaya çıkan sistemlerdir. Sigara dumanı, hava kirliliği ya da hızlı hava hareketlerleri gibi olası durumları algılayarak hatalı çalışmayı minimuma indirmektedir. Bulunduğu ortamdaki değişimleri duman ve ısı sensörleri ile algılamakta, tespit ettiği değerleri de yangın kontrol paneline aktarmaktadır. Kontrol paneline gelen bu değerler kaydedilmekte ve bir süre değişimi izlenmektedir. Ani ve devamlılığı olmayan değişimleri bozuk sinyal, çok yavaş olan değişimleri ise kirlenme ya da sigara dumanı olarak algılamaktadır. Böylelikle hata payı da oldukça azalmaktadır.
İsminden de anlaşılacağı gibi sistemdeki değişimleri analog olarak değerlendiren bu mekanizma, yangın ihbarını bölgeden değil, direkt olarak dedektörden almaktadır. Bu özelliği ile de konvansiyonel yangın alarm sistemlerinden farklılaşmaktadır. Noktasal olarak tespit edildiğinden ötürü doğru zamanda alarm veren bu sistemler son derece verimli ve kullanışlıdır.
Analog Adresli Yangın Algılama Sisteminin Özellikleri
Mikroişlemci yapıda olan adresli yangın algılama sistemleri, son yıllardaki en gelişmiş sistemlerdir. Her yangın dedektörünün bağlı olduğu bir adresi bulunmakta, bu dedektörler ise panel ile devamlı haberleşmektedir. Bu yüzden dedektörün her hareketi takip edilebilmektedir. Haberleşme analog olarak yapılmaktadır. Dedektörler tarafından panele gönderilen ikazda duman seviyesi ve dedektörün bulunduğu konum belirtilmektedir. Panele gelen bilgiler, daha önce tanımlanan değerler ile karşılaştırılmaktadır. Öğretilen değerlerden daha fazla çıkması durumunda panel bir ikaz durumuna geçmektedir.
Piyasada oldukça büyük sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerde paneller bir merkez üzerinden çalışmaktadır. Bu sayede toplamda 300.000 noktaya kadar algılama yapılabilmekte, fabrikalar, tesisler ya da sanayiler gibi çok büyük yapılar için oldukça avantajlı bir tercih olmaktadır.
Adresli yangın algılama sistemleri, yalnızca yangın dedektörleri ile bağlı olmakla sınırlı kalmamakta, diğer yardımcı sistemlerden haber almak, devreye sokmak ve devre dışı bırakmak gibi seçeneklere de sahip olmaktadır. Kameralar, asansörler ve söndürme elemanları gibi diğer yardımcı sistemlere yangın esnasında çeşitli komutlar gönderebilmekte, ya da komut alabilmektedir. Yangın devam ederken asansörün belirli bir kata inmesi ya da çıkması, bu komutlardan biridir. Adresli yangın alarm sistemleri, bilgisayar ve yazılım aracılığı ile de kontrol edilebilmektedir.
Yangın söndürme sistemleri sektöründe aktif bir şekilde faaliyet gösteren KRC Yangın, İzmir’de bu alanda ihtiyacı olan herkese profesyonel bir hizmet sunmaya devam ediyor. Kalite odaklı bakış açısı, uzman personel kadrosu, modern ekipmanları ve yeniliklere açık yapısı ile bugüne kadar hep daha iyiyi hedeflemiştir. Başarılı referanslarından bir diğeri de siz olmak ve hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz www.krcyangin.com web adresini ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.